A čo ešte neviete o Žilinkom kraji ???

10.03.2014 11:44

Žilinský kraj je tretím najväčším krajom na Slovensku. Je mnohotvárny, má krásne údolné nivy vodných tokov, poľnohospodársku a lesnú krajinu a neosídlené vysokohorské hrebeňové pásma pohorí. Na jeho území sa však vyskytujú aj viaceré rarity a zvláštnosti, ktoré nenájdete v žiadnom inom kraji.

Žilina je prvým mestom na Slovensku, v ktorom mali Slováci svoje zastúpenie. Privilégiom Ľudovíta I. z roku 1381 bolo v správnych mestských orgánoch priamo nariaďované paritné zastúpenie Slovákov a Nemcov. Raritou je tiež tzv. Žilinská kniha z roku 1378 a jej preklad z roku 1473. Ide o najstaršiu právnu pamiatku – súbor mestských právnych zvyklostí, ktorými sa riadili mestá na severozápadnom Slovensku.

Najdlhšou riekou na Slovensku je Váh. Vznikol sútokom Čierneho a Bieleho Váhu prameniacich v tatranskej oblasti. Váh je dlhý 403 kilometrov a prekonáva výškový rozdiel okolo 900 metrov. Svoju púť ukončuje v Dunaji, do ktorého sa vlieva v meste Komárno. Názov Váh pochádza z latinského slova „vagus“ – túlavý.

Najstaršou verejnou knižnicou na Slovensku je Knižnica Gašpara Fejérpataky-Belopotockého v Liptovskom Mikuláši.

Najchladnejšou obcou Slovenska je oravská obec Oravská Lesná – inak slovenská Sibír. Prvú zmienku o použití slovného spojenia „slovenská Sibír“ nachádzame už v roku 1801 vo farskej kronike, kde sa okrem iného píše, že kňazi boli posielaní do tejto obce za trest, často sa tu menili úradníci a učitelia. Oravská Lesná je považovaná za najchladnejšie obývané miesto na Slovensku s priemernou ročnou teplotou  4,6 °C.

Najstaršia a najväčšia celonárodná kultúrna ustanovizeň Slovákov – Matica slovenská má sídlo v Martine.

Najnavštevovanejším múzeom je Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslavav Dolnom Kubíne.

Najväčší drevený kostol v Európe sa nachádza za obcou Svätý Kríž. Tento drevený artikulárny kostol patrí medzi najväčšie drevené kostoly v Európe.

Najväčšou výstavnou sieňou na Slovensku je veľká výstavná sieň Galérie Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši, ktorá sa nachádza na ploche o rozlohe 400 m2. Galéria Petra Michala Bohúňa je súčasne aj galériou s najväčším počtom prechodných výstav za rok. V tejto galérii sa koná najväčší fotografický workshop pod názvom Letná fotoškola Domu fotografie.

Druhou najnavštevovanejšou galériou je Oravská galéria v Dolnom Kubíne. Ako jediná v strednej Európe sa okrem toho, že je najnavštevovanejšia, môže pochváliť najojedinelejšou expozíciou – vlastní totiž loď s názvom SLANICA, ktorá preváža návštevníkov po Oravskej priehrade na Slanický ostrov umenia.

Najväčšie kamenné gule sa volajú Megoňky, ide o svetovú prírodnú raritu. Nachádzajú sa  v čadčianskom okrese, v obci Milošová. Ich veľkosť sa pohybuje od 0,3 m do 2,6 m.

Najväčší drevený betlehem v Rajeckej Lesnej obsahuje viac ako 170 postáv v pohybe.

 

—————

Späť