Skalický trdelník....ochutnaj kus Slovenska !

30.03.2014 14:01

Sladká špecialita zo Záhoria, známa ako "Skalický trdelník", získala prvé ochranné zemepisné označenie pre slovenský výrobok, zaregistrované Európskou komisiou.

Príprava Skalického trdelníka, nazývaná aj "trdlovanie", má bohatú históriu, ktorá siaha až na začiatok 19. storočia, vo väčšom sa však trdelník vyrába až od polovice 20. storočia.

Tradičný spôsob výroby trdelníka spočíva v namotaní vykysnutého jemného cesta na drevené "trdlo". Namotané cesto treba potrieť rozšľahanými bielkami a posypať sekanými vlašskými orechmi, mandľami alebo marhuľovými jadrami, prípadne ich zmesou. Trdelník sa má piecť sálavým teplom do zlatista a keď je hotový, posype sa ešte mletým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom. Vznikne tak jemné pečivo v tvare dutého valca.

Po registrácii Európskou komisiou budú mať označenie "Skalický" už len trdelníky vyrobené na území okresov Skalica a Senica ohraničenom riekami Morava, Teplica a Myjava a hranicami s Českom. Originálne trdelníky môžu byť upečené len na pahrebe alebo pri sálavom teple a posypané len orechmi, mandľami, či posekanými jadrami marhúľ.

Ďalšími slovenskými výrobkami, ktoré sú zaregistrované Európskou komisiou a získali európsku ochrannú značku rovnakého druhu ako Skalický trdelník, sú syrové špeciality: Slovenská bryndza, Slovenská parenica, Slovenský oštiepok, Zázrivský korbáčik, Oravský korbáčik, Tekovský salámový syr

—————

Späť