Typická slovenská syrová pochúťka – slovenská bryndza – získala štatút chráneného výrobku Európskou úniou.
Zapísanie bryndze do registra chránených označení neprinesie jej výrobcom síce žiadne priame výhody, v dlhodobom horizonte však obmedzí konkurenciu na trhu s bryndzou a najmä prispeje k udržaniu tradičných výrobných postupov.
Základom pre výrobu tradičnej bryndze je neupravené ovčie mlieko. Z neho sa najprv urobí hrudkový ovčí syr a ten sa v bryndziarni upraví na mäkkú slanú hmotu s výraznou chuťou známu v zahraničí aj ako "Liptovský syr" alebo Liptauer.
Bryndza sa používa aj na prípravu slovenského národného jedla – bryndzových halušiek. Tie chutia najlepšie priamo na salaši alebo v kolibe.
Prvým slovenským výrobkom s chráneným označením bol Skalický trdelník a zápísané do tohto zoznamu sú aj ďalšie slovenské syry, napr. parenica, oštiepok alebo zázrivský korbáčik.
—————